Лекція, як пісня про музеї Торонто

 

20 липня 2016 року в Кропивницькому обласному художньому музеї відбулася публічна лекція «Музеї Торонто. Взаємовплив будинку і колекції» професора сценографії Райєрсонівської школи виконавчих мистецтв, Університету ім. Е. Райєрсона (Торонто, Онтаріо, Канада), Члена ADC, UNIMA і Конгресу літераторів України Павла Босого.

На  неординарний захід завітали знайомі та друзі, колеги та студенти нашого земляка, знаного у місті та далеко за його межами науковця, краєзнавця, музейника, сценографа, художника,  викладача. Море талантів і мистецьких професій, в яких Павло Босий не просто не остання людина, а досить помітна завдяки своєму таланту та працьовитості.

Спочатку була історія, і саме з неї  розпочав свою лекцію Павло Васильович, а сме з історії назви міста Торонто, з ознайомлення з місцевими музеями, художниками та живописними, архітектурними  і скульптурними творами нових своїх земляків. Усю лекцію пан Павло супроводжував цікавою відео презентацією та демонстрацією окремих видань і листівок.

В кінці лекції Павло Босий підсумував: «…Формування музейної колекції відбувається різними шляхами. Іноді типологія колекції залежить від самого приміщення; колекції в музеях існують в суворо обмежених рамках певного профілю, тому прослідковується сучасна характерна тенденція розширення профілювання, також на сьогодні розширюється спектр предметів музейного значення в царині декоративно-ужиткового мистецтва.

Сприйняття сучасного музею мистецтв є набагато ширше,    а це диктує нові вимоги до музейних приміщень як функціональних так  і в сфері символічних сенсів. Художній образ музейного приміщення в ХХІ столітті не менш важливий фактор ніж розміри, площа та безпека. Саме в музеях мистецького спрямування саме приміщення створюється як твір мистецтва».

Класична академічна година з Павлом Босим пролетіла непомітно,як чудова мить і гості заходу ще довго не відпускали лектора, а Павло Васильович. Як завжди із задоволенням та натхненням відповів на усі поставленні запитання. Знайомство з далеким Торонто, з його історією та музеями пройшло з захопленням. Яке щастя мати таких цікавих земляків славному місту Кропивницькому!

Анатолій Авдєєв

 

Залишити коментар