ВРУ прийняла заяву-відповідь на рішення Сейму Польщі щодо Волинської трагедії

Верховна Рада України прийняла заяву-відповідь на рішення Сенату і Сейму Польщі щодо Волинської трагедії. Про це йдеться в ухваленій постанові № 5095 про заяву Верховної Ради у зв’язку з ухваленням Сенатом і Сеймом Республіки Польща постанов від 7 липня 2016 року та 22 липня 2016 року «Щодо оцінки польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни».

Заяву підтримали 247 із 335 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. У повному складі не голосувала фракція «Опозиційного блоку», від групи «Відродження» схвально проголосував лише один депутат, а від групи «Воля народу» – четверо.

У заяві йдеться, що Верховна Рада «з жалем, розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сенату і згодом ухвалення Сеймом Республіки Польща постанови від 22 липня 2016 року «Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках», якою надана політично та юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується подій, зокрема конфлікту між нашими народами у період Другої світової війни».

Також мовиться про те, що Верховна Рада вважає «встановлення Сеймом Республіки Польща «Національного дня пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках» за вияв політизації трагічних сторінок українсько-польської історії».

ВР вважає, що ухвалення парламентом Польщі зазначених постанов поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв – українців та поляків.

Також Верховна Рада засудила односторонні дії Сенату та Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття. У зв’язку з цим депутати закликали польських колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною і Польщею для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей.

Верховна Рада наголошує на тому, що прийняття постанов Сенату і Сейму Республіки Польща відбувалося в супроводі антиукраїнської акції з нищенням українських пам’ятників на території Польщі, атаками на учасників релігійних урочистостей, забороною проведення культурних заходів та шовіністичною риторикою.

Депутати звернули увагу польських колег, усієї польської влади та суспільства на те, що антиукраїнські дії та розпалювання антиукраїнських настроїв розгортається в «момент найбільшої вразливості Української держави, яка перебуває у стані війни з Російською Федерацією. У цій війні агресор використовує історичні питання, зокрема події 40-х рр. ХХ століття як один з елементів війни проти нашої держави», – сказано в заяві.

Верховна Рада закликала істориків продовжити фаховий діалог з метою розкриття усіх досі нез’ясованих фактів та обставин історії на основі достовірних архівних матеріалів, залишаючи простір для кожної сторони інтерпретувати історичні факти, а політиків України і Польщі – припинити інструменталізувати історичну науку заради досягнення тимчасових політичних вигод.

Нагадаємо, раніше сьогодні профільний комітет Верховної Ради у закордонних справахрекомендував парламенту України підтримати заяву до Сенату і Сейму Республіки Польща.

Як інформував ZAXID.NET, 11 липня Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом поляків і встановив цей день Національним днем пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами.

Між тим, у серпні маршалок Сенату Польщі Станіслав Карчевський застеріг Верховну Раду України від ухвалення постанови про геноцид щодо українців, вчинений поляками.

Залишити коментар