Якою буде центральна площа Кропивницького: правильною чи красивою

Активістка Кропивницького Ольга Кизименко опубілкувала на сторінці у фейсбук власне бачення ситуації з реконтрукції центральної площі міста. Адже у місті поки не дійшли до остаточної думки, чи має на площі розміщуватися пам’ятник Героям Небесної сотні.

 
Це питання було актуальним серед активістів кіровоградського Євромайдану, представників громадських організацій АТО, журналісти, небайдужі громадяни – всі ті, хто вирішив висловити свою чітку позицію під час наради, що відбулася в облдержадміністрації з питань щодо облаштування пам’ятника Героям Небесної Сотні.
Пам’ять про Подвиг
Минає три роки від часу, коли звичайні неозброєні люди, аби висловити свою незгоду з зовнішньою проросійською політикою, що проводила корумпована влада Януковича, вийшли на Майдан незалежності у Києві. Обурені свавіллям тодішньої влади (призупинення процесу підготування до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом), молоді патріоти кинули виклик загрозі існування будь-яких залишків свободи в країні, заявивши на весь світ про своє прагнення жити в гідній державі, творити справедливе європейське суспільство. Більше сотні з них поплатилися власним життям заради цих ідеалів.
У пам’яті земляків й події, що відбувалися на той час у Кропивницькому. Коли на центральній площі міста збиралися спочатку поодинокі групи людей з плакатами «Кіровоград обирає ЄС», «Свобода здобувається в боротьбі». Потім активістами організовувалися більш потужні багаточисленні мітинги.
А 26 січня 2013-го тодішня кіровоградська обласна влада протиставила кіровоградським майданівцям антимайдан з тітушками. Саме тоді було поранено нашого земляка героя Небесної Сотні Віктора Чміленка та розпочалися арешти активістів.
Незабутні моменти знесення пам’ятника Кірову й перейменування центральної площі міста на Площу героїв Майдану. Саме тоді власноруч активістами-майданівцями був стихійно створений імпровізований пам’ятний знак «Героям Небесної Сотні». Він виник як виплеск емоцій, як бажання увіковічити подвиг тих, для кого слова незалежність, Україна, майбутнє, означали більше, ніж життя. «Цей пам’ятний знак – увічнення подвигу і героїзму майданівців. Тож він має знаходитися у самому центрі міста як згадка про ті події». Про це наголошували під час заходу скульптор Григорій Савченко, адвокат і учасниця Революції гідності Ліана Левицька, демобілізований боєць 17 батальйону ТРО Олег Кукуленко, координатор місцевого Євромайдану Андрій Лаврусь та інші виступаючі.
Реконструкція площі
Яким має бути пам’ятник? Де має бути розташований? Чи можливо проведення масових розважальних заходів, коли поряд споруда, що символізує увічнення пам’яті про мужність і героїзм людей? Ці питання неодноразово звучали як від організаторів наради, так і її учасників. Зокрема представники влади взагалі запропонували перенести майбутній пам’ятник Героям Небесної Сотні на Фортечні вали. Постамент, що залишився від пам’ятника Кірову, зруйнувати, а фото героїв передати до краєзнавчого музею.
Григорій Савченко заперечив, що майбутній пам’ятник має символізувати звитягу і дух боротьби людей, що віддали свої життя за щастя свого народу, а не скорботу. Сьогодні треба замислитися над концепцією реконструкції всієї площі, яка має бути ідейно різноплановою.
За словами Ігоря Степури, слід врахувати й те, що наше місто сьогодні прагне стати мистецькою столицею, адже назване на честь засновника першого в Україні професійного театру, актора й режисера Марка Кропивницького. Дійсно, якщо переглянути фото площ багатьох європейських міст, можна побачити, як об’єднуються різні за ідейним навантаженням споруди. Наприклад, в Амстердамі посеред головної площі Дам поряд з музеєм Мадам Тюссо та Королівським палацом підноситься Національний монумент (білий кам’яний стовп), в пам’ять про жертви Другої світової війни. І такі приклади непоодинокі.

15037288 626744847497037 859513336955097687 n

15036362 626747957496726 4713401617218779936 n

Що робити далі?
За думкою присутніх на заході, затримка із реконструкцією центральної площі Кропивницького зумовлена відсутністю чіткої позиції міської влади у цьому питанні. Начальник департаменту архітектури начальник департаменту архітектури ОДА Вікторія Кулікова зазначила, що облдержадміністрація неодноразово закликала міську владу зробити кроки для облаштування монументу, створити конкурсну комісію, оголосити конкурс, напрацювати пакет документів, визначити замовника. Проте ці питання й досі залишаються без конкретних дій. «Нині потрібно оголошувати конкурс на проект пам’ятника і створювати комісію з цього питання. Тоді вже можна залучати фахівців і громадськість до вибору найкращого і до збору коштів на його спорудження», – наголосила громадська активістка Інга Дудник.
А професіонали, які могли б його розробити, в нашому місті є. Вони активно діють, роблячи обласний центр привабливішим. Насамперед, це скульптор, член національної спілки художників України, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені О.Осмьоркіна Віктор Френчко, талант якого повною мірою неоцінений. Його колега Григорій Савченко, якого земляки знають по різноманітним скульптурним композиціям, що прикрашають місто.
На завершення заходу Сергій Коваленко запропонував міській владі, яку представляла заступниця міського голови Наталія Дзюба, винести питання облаштування монументу на топонімічну комісію, оголосити конкурс на визначення ескізу монументу і створити конкурсну комісію, яка обиратиме кращий варіант. Він висловив впевненість, що пам’ятник Героям Небесної Сотні має бути введений у культурну спадщину, знаходитись під захистом держави, аби потім будь-хто не міг його взяти і знести.

Докладніше в розділі Якою буде центральна площа Кропивницького: правильною чи красивою — Інформаційний портал Кіровоградщини – Гречка – Новини Кропивницький на сайті gre4ka.info

Залишити коментар