Два музеї опинилися в епіцентрі бойових дій!

Два музеї опинилися в епіцентрі бойових дій! В Авдіївці – народний музей історії міста, а у Сартані – «Музей історії та етнографії греків Приазов’я»-повідомив часопис “Музеї України”.

Поруч з лінією розмежування – понад двадцять музеїв Донеччини! Заклади культури на війні найбільш вразливі!

До керівників Донецької ВЦА П.Жебрівського і І.Стокоза направлено звернення про збереження музейних закладів, що опинилися у зоні варварських ракетно-артилерійських обстрілів! Нині це Авдіївка і Сартана!

Журнал “Музеї України” звернувся до керівників Донецької ВЦА П.Жебрівського і І.Стокоза з проханням про збереження музейних закладів, що опинилися у зоні варварських ракетно-артилерійських обстрілів!

КЗ “Народний музей історії міста”

м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд, 15

КЗ “Музей історії та етнографії греків Приазов’я” –

смт Сартана вул. Генерала Куркчі, 37а

“Просимо керівництво Донецької ВЦА привернути увагу місцевої влади, МВС, НГУ, пожежників до збереження цих закладів культури і державного Музейного фонду України, який вони охороняють! – наголосив часопис, – Через постійне відключення електропостачання, сигналізації та інші страшні проблеми Авдіївки і Сартани, можуть постраждати музейні колекції…”

-Відчувається, що мало хто розуміє хаос, коли в мороз нема світла, опалення і стріляють…
Суть звернення – привернути увагу влади!- пояснив Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”- Нині достатньо, аби Нацгвардія та МВС просто ПРИГЛЯДАЛИ за приміщеннями музеїв, якщо до когось не доходить…
Якщо щось прилетить і поруч вибухне – вилетять вікна і двері… Як це було у Мар`їнці і Новомихайлівці, куди ми їздили. Як і в Сартану, до речі…
Без світла нема сигналізації…
Звернення вже прочитано, потрібні люди вже відреагували…
Пакет Граду по населеному пункту – то колосальний шок…
За великим рахунком, так повинен був відреагувати Мінкульт. Але, у них вихідний. Доводиться через пресу…

“Управління культури Донецької ВЦА – молодці! Щойно почалося загострення на фронті – миттєво нарада з керівниками закладів і управлінь культури.-зазначено на сторінці Музеї України у Фейсбуці, – Надіслано відповідні листи… Зміст не розголошується… Повна готовність до зміни ситуації на фронті… Головне, щоб не було прямих влучень у приміщення…. Особливо, коли там люди… Знову війна… Це страшно… А доблесний Мінкульт традиційно обстрілів не помітив! Жодної інструкції-алгоритму щодо дій у таких випадках…”
-Поки що жоден заклад культури у зоні бойових дій не постраждав! – написав редактор Віктор Тригуб з посиланням на Начальника Управління культури і туризму Донецької ВЦА Аліну Певну! – Влада української Донеччини докладає всіх зусиль, аби утримати ситуацію! Однак, під масованим артилерійським вогнем це зробити важко! Головне – життя людей, ДІТИ!
У будь-якому разі, дивує демонстративна байдужість до долі закладів культури прифронтових областей Міністерства культури України! Де інструкції-алгоритми дій у таких ситуаціях? Якщо починати евакуацію музеїв – куди вивозити цінності? Де звернення Міністра в ООН, ЮНЕСКО, Іком, Ікомос та інші міжнародні структури з протестами проти дій Росії, що вкрала наш державний Музейний фонд в Криму, окупованій частині Донбасу, а нині веде обстріли, через які, крім іншого, можуть постраждати культурні цінності?! Чому мовчать представництва цих структур в Україні?
Донбас розстрілює Росія! Потрібен міжнародний розголос!
М.Слісарчук, студентська агенція ЮА-медіа-центр

 

 

s09637380

Детально про музей в Сартані – http://museum-ukraine.org.ua/?p=5285

 

s52939833

 

 

s14321785

Залишити коментар