Фейк Базу даних «Резерв+» нібито продають у даркнеті

У соціальних мережах, зокрема у Threads, поширюють фото, на якому нібито зображені дані зі «злитої» бази даних «Резерв+». Вона містить інформацію про 1 млн людей, і її вже начебто продають на чорному ринку. 

Скриншот VoxCheck

Насправді це ― фотофейк, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. Якщо уважно розглянути скриншот, то можна помітити неточності, що вказують на фейковість «злитої бази даних “Резерв+”». 

Наприклад, у стовпці «військове звання» можна побачити такі звання як «старшина», «прапорщик» та «старший прапорщик», проте їх давно скасували в Україні, з жовтня 2020 року діє інший перелік звань. 

Також «таблиця» містить помилку, де написано «в/с строк служби». Навіть якщо це справді механічна помилка, то українською правильно буде «термін служби». Існують і помилки в оформленні. Наприклад, найменування військової частини вказане по-різному: як разом із приписом «в/ч», так і лише код частини. Деякі прізвища повністю написані великими буквами, тоді як інші — ні. Також помітний різкий перехід між стовпцем з іменами та номерами телефонів. 

Зрештою, за ІПН фактчекери з VoxCheck встановили, що частина осіб у переліку є старшою 60 років, і відповідно, їм не потрібно оновлювати дані, адже з військового обліку їх знято. Це можна перевірити за допомогою Порталу державних послуг та внесенням ідентифікаційного коду з «таблиці». А ще незрозуміло, чому адреси та номери телефонів розмили, адже якщо дані правдиві та вже «злиті» в даркнет, то немає сенсу їх приховувати.

Фото начебто злитої бази даних «Резерв+». Джерело: VoxCheck

Залишити коментар