Фейк: У Харкові нібито панують панічні настрої ― мешканці міста «масово виїжджають»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що харків’яни масово залишають місто через відсутність світла, опалення та інших благ цивілізації. У своїх дописах пропагандисти додають відео, яке нібито описує всю ситуацію. 

Насправді поширене відео датується кінцем лютого 2022 року: на кадрах видно мокрий сніг і чути слова автора відео, що каже: «Ми вас [росіян] все одно переможемо». Про це пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Щодо ситуації з електроенергією, то в Харкові вона дійсно непроста, але некритична для містян. Масований російський обстріл енергетичної інфраструктури 22 березня 2024 року завдав їй суттєвої шкоди, проте блекаут тривав менш як добу. Наразі в Харкові та області діють графіки відключення електроенергії. 

Опалювальний сезон завершили достроково – 26 березня замість 30 квітня. Це рішення зумовлене пошкодженням росіянами енергетичної інфраструктури, а також необхідністю економії ресурсів під час війни й потеплінням. Так само достроково опалювальний сезон завершили в Києві, Дніпрі, Луцьку та в інших містах, де в цей період не було ударів по енергообʼєктах. 

Поширюючи цю дезінформацію, агітпроп прагне якраз-таки спровокувати панічні настрої серед харківʼян, а також залякати можливим наступом Росії на місто влітку. Щодо останнього, то красномовно про це висловився головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський: «Якщо росіяни рушать туди знову, Харків стане для них фатальним містом». Раніше ми спростовували інформацію, що Україна нібито оголосила депортацію жителів Харкова, готуючи його до оборони.

Залишити коментар