Фейк: У приватному листуванні дружини військових нібито розповідають про те, як командування ЗСУ приховує великі втрати та не виплачує кошти родинам загиблих

Пропагандисти поширюють в анонімних телеграм-каналах буцімто справжнє листування між дружинами військовослужбовців Збройних сил України. У цих повідомленнях стверджується, що керівництво ЗСУ нібито приховує реальні втрати серед військових та ухиляється від виплат сім’ям загиблих. Ця інформація є неправдивою.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з’ясували, що це «листування» поширюють тільки російські та проросійські телеграм-канали. Тексти повідомлень мають формалізований характер.

З фотографій видно, що повідомлення відправлялись із регулярними інтервалами по одній хвилині, незалежно від довжини тексту. Навряд чи жінка, яка щойно дізналася про смерть свого чоловіка, могла б так точно дотримуватися цих інтервалів у відповідях.

У повідомленнях також трапляється неправильне використання імені Артем. Спочатку одна з дружин називає свого чоловіка цим іменем, потім використовує скорочену форму «Тема», тоді як українською це буде «Тьома», а російською — «Тёма». Отже, можна припустити, що текст було некоректно перекладено з російської.

Тексти цього листування переповнені російськими стереотипами про великі втрати ЗСУ, відсутність виплат, неспроможність командування та заклики до вбивства командирів. Насправді, втрати української сторони значно менші, ніж це висвітлюється в російських медіа. Президент України Володимир Зеленський згадував кількість загиблих — 31 тис. за два роки повномасштабного вторгнення.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати Збройні сили України. “Детектор медіа” спростовував інші подібні фейки, створені проти ЗСУ.

ЗСУ і ТрОФотофейк

Залишити коментар